Dani kruha su tradicionalna manifestacija koja se obilježava u Hrvatskoj i drugim zemljama, a povezana su sa Svjetskim danom hrane koji se slavi 16. listopada. Ovaj dan je prilika za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje te za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti.

Područna škola Banovci ove godine je to obilježila na neki svoj vlastiti način za razliku od prošle godine kada se išlo u posjetu pekare u Tovarniku gdje su učenici mogli vidjeti kako i na koji način se priprema, pravi i peče kruh te brojni drugi pekarski proizvodi.

Nastavnici su za ovaj događaj pripremili brojne aktivnosti, dok su učenici prošlogodišnju ulogu posmatrača zamijenili ulogom proizvođača! 🙂

Učenici podijeljeni u 4 grupe pripremali su nam 4 vrste jela. Svaka grupa bila je zadužena za jedno jelo te su uz već pripremljene recepte i sav potreban materijal krenuli u pripremu dvije vrste pizza (capriciossa i zdrava verzija pizza margherita) te slatku pitu od jabuka i stari domaći slatkiš, umalo zaboravljeni, sipanu pitu od jabuka.

Nakon degustacije pripremljenog i ispečenog, svaka grupa učenika je ocjenjivala svoje i tuđe proizvode.

Ovdje aktivnostima nije bio kraj te su učenici, učestvujući u raznim radionicama, pokazali svoje druge vještine i sposobnosti. Podijeljeni i 4 grupe u kojima su se rotirali, izrađivali su razne predmete i ukrase raznim tehnikama.

  1. Ekipa “Ruža od šuške” – izrada ukrasnih ruža od kukuruzne šuške.
  2. Ekipa “Tikvice umetnici” – ukrašavanje tikvica raznim tehnikama.
  3. Ekipa “Jesenji plodovi” – izrada jesenjih predmeta i dekoracija od semenki.
  4. Ekipa “Mali princ od lišća” – likovna kompozicija inspirisana motivima iz knjige “Mali
    princ”, izrađena od sušenog lišća.
Skip to content