« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
RASPORED ZVONA
0. sat 6:55 - 7:40
1. sat 7:45 - 8:30
2. sat 8:35 - 9:20
Veliki odmor
3. sat 9:35 - 10:20
4. sat 10:25 - 11:10
5. sat 11:15 - 12:00
6. sat 12:05 - 12:50
7. sat 12:55 - 13:40
8. sat 13:45 - 14:30
9. sat 14:35 - 15:20
192 - Policija
193 - Vatrogasci
194 - Hitna pomoć
112 - Državna uprava
za zaštitu i
spašavanje
20. listopada - SVJETSKI DAN JABUKA
Obilježavanje Dana jabuka započelo je u Londonu 20. listopada 1990. godine i od tada se obilježava svake godine.
Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je jako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Danas postoje razne vrste jabuka.
CRVENI DELIŠES
FUJI KIKU
ZLATNI DELIŠES
Od jabuka se pravi i sok.
Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.
I u našoj školi učenici redovito jedu jabuke te na taj način stvaraju zdrave prehrambene navike.